NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 – Integrals Ex 7.6
Page No 327:
Question 1:
x sin x
Answer:
Let I = 

Taking x as first function and sin x as second function and integrating by parts, we obtain

Question 2:

Answer:
Let I = 

Taking x as first function and sin 3x as second function and integrating by parts, we obtain

Question 3:

Answer:
Let 

Taking x2 as first function and ex as second function and integrating by parts, we obtain

Again integrating by parts, we obtain

Question 4:
x logx
Answer:
Let 

Taking log x as first function and x as second function and integrating by parts, we obtain

Question 5:
x log 2x
Answer:
Let 

Taking log 2x as first function and x as second function and integrating by parts, we obtain

Question 6:
x2 log x
Answer:
Let 

Taking log x as first function and x2 as second function and integrating by parts, we obtain

Question 7:

Answer:
Let 

Taking  as first function and x as second function and integrating by parts, we obtain
as first function and x as second function and integrating by parts, we obtain
 as first function and x as second function and integrating by parts, we obtain
as first function and x as second function and integrating by parts, we obtain
Question 8:

Answer:
Let 

Taking  as first function and x as second function and integrating by parts, we obtain
 as first function and x as second function and integrating by parts, we obtain
 as first function and x as second function and integrating by parts, we obtain
 as first function and x as second function and integrating by parts, we obtain
Question 9:

Answer:
Let 

Taking cos−1 x as first function and x as second function and integrating by parts, we obtain

Question 10:

Answer:
Let 

Taking  as first function and 1 as second function and integrating by parts, we obtain
 as first function and 1 as second function and integrating by parts, we obtain
 as first function and 1 as second function and integrating by parts, we obtain
 as first function and 1 as second function and integrating by parts, we obtain
Question 11:

Answer:
Let 


Taking  as first function and
 as first function and  as second function and integrating by parts, we obtain
 as second function and integrating by parts, we obtain
 as first function and
 as first function and  as second function and integrating by parts, we obtain
 as second function and integrating by parts, we obtain
Question 12:

Answer:
Let 

Taking x as first function and sec2x as second function and integrating by parts, we obtain

Question 13:

Answer:
Let 

Taking  as first function and 1 as second function and integrating by parts, we obtain
 as first function and 1 as second function and integrating by parts, we obtain
 as first function and 1 as second function and integrating by parts, we obtain
 as first function and 1 as second function and integrating by parts, we obtain
Question 14:

Answer:

Taking  as first function and x as second function and integrating by parts, we obtain
 as first function and x as second function and integrating by parts, we obtain
 as first function and x as second function and integrating by parts, we obtain
 as first function and x as second function and integrating by parts, we obtain
I=log x 2∫xdx-∫ddxlog x 2∫xdxdx=x22log x 2-∫2log x .1x.x22dx=x22log x 2-∫xlog x dx
Again integrating by parts, we obtain
I = x22logx 2-log x ∫x dx-∫ddxlog x ∫x dxdx=x22logx 2-x22log x -∫1x.x22dx
=x22logx 2-x22log x +12∫x dx=x22logx 2-x22log x +x24+C
Question 15:

Answer:
Let 

Let I = I1 + I2 … (1)
Where,  and
and 
 and
and 

Taking log x as first function and x2 as second function and integrating by parts, we obtain


Taking log x as first function and 1 as second function and integrating by parts, we obtain

Using equations (2) and (3) in (1), we obtain

Page No 328:
Question 16:

Answer:
Let 

Let

⇒ 

∴ 

It is known that, 


Question 17:

Answer:
Let 


Let  ⇒
 ⇒ 
 ⇒
 ⇒ 

It is known that, 


Question 18:

Answer:

Let  ⇒
 ⇒ 
 ⇒
 ⇒ 
It is known that, 

From equation (1), we obtain

Question 19:

Answer:

Also, let  ⇒
 ⇒ 
 ⇒
 ⇒ 
It is known that, 


Question 20:

Answer:

Let  ⇒
 ⇒ 
 ⇒
 ⇒ 
It is known that, 


Question 21:

Answer:
Let

Integrating by parts, we obtain

Again integrating by parts, we obtain

Question 22:

Answer:
Let ⇒
 ⇒ 
 ⇒
 ⇒ 
 = 2θ
 = 2θ
⇒ 



Integrating by parts, we obtain

Question 23:
 equals
 equals
Answer:
Let 

Also, let  ⇒
 ⇒ 
 ⇒
 ⇒ 

Hence, the correct answer is A.
Question 24:
 equals
 equals
Answer:

Let 

Also, let  ⇒
 ⇒ 
 ⇒
 ⇒ 
It is known that, 


Hence, the correct answer is B.
 
