NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 7 – Integrals Ex 7.5
Page No 322:
Question 1:
Answer:
Let 
Equating the coefficients of x and constant term, we obtain
A + B = 1
2A + B = 0
On solving, we obtain
A = −1 and B = 2

Question 2:
Answer:
Let 
Equating the coefficients of x and constant term, we obtain
A + B = 0
−3A + 3B = 1
On solving, we obtain

Question 3:
Answer:
Let 
Substituting x = 1, 2, and 3 respectively in equation (1), we obtain
A = 1, B = −5, and C = 4

Question 4:
Answer:
Let 
Substituting x = 1, 2, and 3 respectively in equation (1), we obtain 

Question 5:
Answer:
Let 
Substituting x = −1 and −2 in equation (1), we obtain
A = −2 and B = 4

Question 6:
Answer:
It can be seen that the given integrand is not a proper fraction.
Therefore, on dividing (1 − x2) by x(1 − 2x), we obtain

Let 
Substituting x = 0 and
in equation (1), we obtain
A = 2 and B = 3
Substituting in equation (1), we obtain

Question 7:
Answer:
Let 

Equating the coefficients of x2, x, and constant term, we obtain
A + C = 0
−A + B = 1
−B + C = 0
On solving these equations, we obtain
From equation (1), we obtain

Question 8:
Answer:
Let 
Substituting x = 1, we obtain
Equating the coefficients of x2 and constant term, we obtain
A + C = 0
−2A + 2B + C = 0
On solving, we obtain

Question 9:
Answer:
Let 

Substituting x = 1 in equation (1), we obtain
B = 4
Equating the coefficients of x2 and x, we obtain
A + C = 0
B − 2C = 3
On solving, we obtain

Question 10:
Answer:
Let 

Equating the coefficients of x2 and x, we obtain

Question 11:
Answer:
Let 
Substituting x = −1, −2, and 2 respectively in equation (1), we obtain

Question 12:
Answer:
It can be seen that the given integrand is not a proper fraction.
Therefore, on dividing (x3 + x + 1) by x2 − 1, we obtain
Let 
Substituting x = 1 and −1 in equation (1), we obtain

Question 13:
Answer:

Equating the coefficient of x2, x, and constant term, we obtain
A − B = 0
B − C = 0
A + C = 2
On solving these equations, we obtain
A = 1, B = 1, and C = 1

Question 14:
Answer:

Equating the coefficient of x and constant term, we obtain
A = 3
2A + B = −1 ⇒ B = −7

Question 15:
Answer:

Equating the coefficient of x3, x2, x, and constant term, we obtain

On solving these equations, we obtain

Question 16:
Answer:
Multiplying numerator and denominator by xn − 1, we obtain


Substituting t = 0, −1 in equation (1), we obtain
A = 1 and B = −1

Question 17:
Answer:


Substituting t = 2 and then t = 1 in equation (1), we obtain
A = 1 and B = −1

Page No 323:
Question 18:

Answer:


Equating the coefficients of x3, x2, x, and constant term, we obtain
A + C = 0
B + D = 4
4A + 3C = 0
4B + 3D = 10
On solving these equations, we obtain
A = 0, B = −2, C = 0, and D = 6


Question 19:
Answer:
Let x2 = t ⇒ 2x dx = dt


Substituting t = −3 and t = −1 in equation (1), we obtain

Question 20:
Answer:
Multiplying numerator and denominator by x3, we obtain

Let x4 = t ⇒ 4x3dx = dt


Substituting t = 0 and 1 in (1), we obtain
A = −1 and B = 1

Question 21:
Answer:
Let ex = t ⇒ ex dx = dt

Substituting t = 1 and t = 0 in equation (1), we obtain
A = −1 and B = 1

Question 22:
A. 

B. 

C. 

D. 
Answer:

Substituting x = 1 and 2 in (1), we obtain
A = −1 and B = 2

Hence, the correct answer is B.
Question 23:
A. 
B. 
C. 
D. 
Answer:

Equating the coefficients of x2, x, and constant term, we obtain
A + B = 0
C = 0
A = 1
On solving these equations, we obtain
A = 1, B = −1, and C = 0

Hence, the correct answer is A.