NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 3 – Matrices Ex 3.3
Page No 88:
Question 1:
Find the transpose of each of the following matrices:
(i)  (ii)
 (ii)  (iii)
 (iii) 
 (ii)
 (ii)  (iii)
 (iii) 
Answer:
(i) 

(ii) 

(iii) 

Question 2:
If
 and
and , then verify that
, then verify that
(i) 

(ii) 

Answer:
We have:

(i)

(ii)

Question 3:
If
 and
and , then verify that
, then verify that
(i) 

(ii) 

Answer:
(i) It is known that

Therefore, we have:

(ii)

Question 4:
If
 and
and , then find
, then find 
Answer:
We know that


Question 5:
For the matrices A and B, verify that (AB)′ =  where
 where
 where
 where
(i) 

(ii) 

Answer:
(i)

(ii)

Page No 89:
Question 6:
If (i)  , then verify that
, then verify that 
 , then verify that
, then verify that 
(ii)  , then verify that
, then verify that 
 , then verify that
, then verify that 
Answer:
(i)

(ii)


Question 7:
(i) Show that the matrix  is a symmetric matrix
is a symmetric matrix
 is a symmetric matrix
is a symmetric matrix
(ii) Show that the matrix  is a skew symmetric matrix
is a skew symmetric matrix
 is a skew symmetric matrix
is a skew symmetric matrixAnswer:
(i) We have:

Hence, A is a symmetric matrix.
(ii) We have:

Hence, A is a skew-symmetric matrix.
Question 8:
For the matrix , verify that
, verify that
 , verify that
, verify that
(i)  is a symmetric matrix
 is a symmetric matrix
 is a symmetric matrix
 is a symmetric matrix
(ii)  is a skew symmetric matrix
 is a skew symmetric matrix
 is a skew symmetric matrix
 is a skew symmetric matrixAnswer:

(i) 


Hence,
 is a symmetric matrix.
 is a symmetric matrix.
(ii) 


Hence,
 is a skew-symmetric matrix.
is a skew-symmetric matrix.Question 9:
Find
 and
and , when
, when 
Answer:
The given matrix is


Question 10:
Express the following matrices as the sum of a symmetric and a skew symmetric matrix:
(i) 

(ii) 

(iii) 

(iv) 

Answer:
(i)

Thus,  is a symmetric matrix.
 is a symmetric matrix.
 is a symmetric matrix.
 is a symmetric matrix.
Thus,  is a skew-symmetric matrix.
 is a skew-symmetric matrix.
 is a skew-symmetric matrix.
 is a skew-symmetric matrix.
Representing A as the sum of P and Q:

(ii)

Thus,  is a symmetric matrix.
 is a symmetric matrix.
 is a symmetric matrix.
 is a symmetric matrix.
Thus,  is a skew-symmetric matrix.
 is a skew-symmetric matrix.
 is a skew-symmetric matrix.
 is a skew-symmetric matrix.
Representing A as the sum of P and Q:

(iii)


Thus,  is a symmetric matrix.
 is a symmetric matrix.
 is a symmetric matrix.
 is a symmetric matrix.
Thus,  is a skew-symmetric matrix.
 is a skew-symmetric matrix.
 is a skew-symmetric matrix.
 is a skew-symmetric matrix.
Representing A as the sum of P and Q:

(iv)

Thus,  is a symmetric matrix.
 is a symmetric matrix.
 is a symmetric matrix.
 is a symmetric matrix.
Thus,  is a skew-symmetric matrix.
is a skew-symmetric matrix.
 is a skew-symmetric matrix.
is a skew-symmetric matrix.
Representing A as the sum of P and Q:

Page No 90:
Question 11:
If A, B are symmetric matrices of same order, then AB − BA is a
A. Skew symmetric matrix B. Symmetric matrix
C. Zero matrix D. Identity matrix
Answer:
The correct answer is A.
A and B are symmetric matrices, therefore, we have:

Thus, (AB − BA) is a skew-symmetric matrix.
Question 12:
If , then
, then , if the value of α is
, if the value of α is
 , then
, then , if the value of α is
, if the value of α is
A.  B.
 B. 
 B.
 B. 
C. π D. 

Answer:
The correct answer is B.

Comparing the corresponding elements of the two matrices, we have:

 
