NCERT Solutions for Class 12 Maths Chapter 10 – Vector Algebra Ex 10.2
Page No 440:
Question 1:
Compute the magnitude of the following vectors:

Answer:
The given vectors are:

Question 2:
Write two different vectors having same magnitude.
Answer:

Hence,  are two different vectors having the same magnitude. The vectors are different because they have different directions.
are two different vectors having the same magnitude. The vectors are different because they have different directions.
 are two different vectors having the same magnitude. The vectors are different because they have different directions.
are two different vectors having the same magnitude. The vectors are different because they have different directions.Question 3:
Write two different vectors having same direction.
Answer:

The direction cosines of  are the same. Hence, the two vectors have the same direction.
are the same. Hence, the two vectors have the same direction.
 are the same. Hence, the two vectors have the same direction.
are the same. Hence, the two vectors have the same direction.Question 4:
Find the values of x and y so that the vectors  are equal
are equal
 are equal
are equalAnswer:
The two vectors  will be equal if their corresponding components are equal.
will be equal if their corresponding components are equal.
 will be equal if their corresponding components are equal.
will be equal if their corresponding components are equal.
Hence, the required values of x and y are 2 and 3 respectively.
Question 5:
Find the scalar and vector components of the vector with initial point (2, 1) and terminal point (–5, 7).
Answer:
The vector with the initial point P (2, 1) and terminal point Q (–5, 7) can be given by,

Hence, the required scalar components are –7 and 6 while the vector components are 

Question 6:
Find the sum of the vectors .
.
 .
.Answer:
The given vectors are .
.
 .
.
Question 7:
Find the unit vector in the direction of the vector .
.
 .
.Answer:
The unit vector  in the direction of vector
in the direction of vector  is given by
is given by .
.
 in the direction of vector
in the direction of vector  is given by
is given by .
.
Question 8:
Find the unit vector in the direction of vector , where P and Q are the points
, where P and Q are the points
 , where P and Q are the points
, where P and Q are the points
(1, 2, 3) and (4, 5, 6), respectively.
Answer:
The given points are P (1, 2, 3) and Q (4, 5, 6).

Hence, the unit vector in the direction of  is
 is
 is
 is .
.Question 9:
For given vectors,  and
and  , find the unit vector in the direction of the vector
, find the unit vector in the direction of the vector 
 and
and  , find the unit vector in the direction of the vector
, find the unit vector in the direction of the vector 
Answer:
The given vectors are  and
and .
.
 and
and .
.
Hence, the unit vector in the direction of  is
is
 is
is
a→+b→a→+b→=i^+k^2=12i⏜+12k⏜.
Question 10:
Find a vector in the direction of vector  which has magnitude 8 units.
which has magnitude 8 units.
 which has magnitude 8 units.
which has magnitude 8 units.Answer:

Hence, the vector in the direction of vector which has magnitude 8 units is given by,
 which has magnitude 8 units is given by,
 which has magnitude 8 units is given by,
 which has magnitude 8 units is given by,

Question 11:
Show that the vectors are collinear.
are collinear.
 are collinear.
are collinear.Answer:
 .
.
Hence, the given vectors are collinear.
Question 12:
Find the direction cosines of the vector 

Answer:

Hence, the direction cosines of 

Question 13:
Find the direction cosines of the vector joining the points A (1, 2, –3) and
B (–1, –2, 1) directed from A to B.
Answer:
The given points are A (1, 2, –3) and B (–1, –2, 1).

Hence, the direction cosines of  are
are 
 are
are 
Question 14:
Show that the vector  is equally inclined to the axes OX, OY, and OZ.
is equally inclined to the axes OX, OY, and OZ.
 is equally inclined to the axes OX, OY, and OZ.
is equally inclined to the axes OX, OY, and OZ.Answer:

Therefore, the direction cosines of 

Now, let α, β, and γbe the angles formed by  with the positive directions of x, y, and z axes.
with the positive directions of x, y, and z axes.
 with the positive directions of x, y, and z axes.
with the positive directions of x, y, and z axes.
Then, we have

Hence, the given vector is equally inclined to axes OX, OY, and OZ.
Question 15:
Find the position vector of a point R which divides the line joining two points P and Q whose position vectors are  respectively, in the ration 2:1
 respectively, in the ration 2:1
 respectively, in the ration 2:1
 respectively, in the ration 2:1
(i) internally
(ii) externally
Answer:
The position vector of point R dividing the line segment joining two points
P and Q in the ratio m: n is given by:
- Internally:

- Externally:

Position vectors of P and Q are given as:

(i) The position vector of point R which divides the line joining two points P and Q internally in the ratio 2:1 is given by,

(ii) The position vector of point R which divides the line joining two points P and Q externally in the ratio 2:1 is given by,

Page No 441:
Question 16:
Find the position vector of the mid point of the vector joining the points P (2, 3, 4) and Q (4, 1, – 2).
Answer:
The position vector of mid-point R of the vector joining points P (2, 3, 4) and Q (4, 1, – 2) is given by,

Question 17:
Show that the points A, B and C with position vectors, ,
,  respectively form the vertices of a right angled triangle.
respectively form the vertices of a right angled triangle.
 ,
,  respectively form the vertices of a right angled triangle.
respectively form the vertices of a right angled triangle.Answer:
Position vectors of points A, B, and C are respectively given as:
 
 
AB→2+CA→2=35+6=41=BC→2Hence, ABC is a right-angled triangle.
Question 18:
In triangle ABC which of the following is not true:

A. 

B. 

C. 

D. 

Answer:

On applying the triangle law of addition in the given triangle, we have:

From equations (1) and (3), we have:

Hence, the equation given in alternative C is incorrect.
The correct answer is C.
Question 19:
If  are two collinear vectors, then which of the following are incorrect:
are two collinear vectors, then which of the following are incorrect:
 are two collinear vectors, then which of the following are incorrect:
are two collinear vectors, then which of the following are incorrect:
A.  , for some scalar λ
, for some scalar λ
 , for some scalar λ
, for some scalar λ
B. 

C. the respective components of  are proportional
are proportional
 are proportional
are proportional
D. both the vectors  have same direction, but different magnitudes
have same direction, but different magnitudes
 have same direction, but different magnitudes
have same direction, but different magnitudesAnswer:
If  are two collinear vectors, then they are parallel.
are two collinear vectors, then they are parallel.
 are two collinear vectors, then they are parallel.
are two collinear vectors, then they are parallel.
Therefore, we have:
 (For some scalar λ)
 (For some scalar λ)
If λ = ±1, then  .
.
 .
.
Thus, the respective components of  are proportional.
are proportional.
 are proportional.
are proportional.
However, vectors  can have different directions.
can have different directions.
 can have different directions.
can have different directions.
Hence, the statement given in D is incorrect.
The correct answer is D.
 
